Bio¬†–¬†cuvant sinonim cu eco, organic, biologic – inseamna, nu in cele din urma, viata sanatoasa. Produsul bio prezinta un produs natural certificat, care a fost trecut prin diferite procese de testare, monitorizare, fapt ce garanteaza lipsa utilizarii in etapele producerii acestuia a substantelor chimice, a organismelor modificate genetic, coloranti chimici, conservanti. Semintele folosite nu sunt imbunatatite genetic, acestea fiind cultivate intr-un sol fertilizat cu produse naturale. Produsele rezultate din culturile organice se recolteaza la maturitate, iar conservarea acestora se face astfel incat sa se pastreze cat mai multi nutrienti.

Avantajele agriculturii organice, inseamna apa, aer si produse agroalimentare mai putin contaminate, inseamna conditii mai sigure pentru lucratorii din agricultura, inseamna sol sanatos si fertil, inseamna protectia mediului inconjurator, inseamna biodiversitate si nu in ultimul rand protejarea viitoarelor generatii.

Culturile bio reprezinta o nisa si de ce nu o alternativa pentru agricultorii din anumite zone ale tarii noastre, acolo unde agricultura conventionala nu se poate practica.

In prezent agricultura ecologica creste procentual de la an la an, fapt inregistrat si de exporturile Romaniei, care in acest moment sunt mai mari decat importurile.

In urmatorii 5 ani, piata bio din Romania va avea cel mai mare potential de crestere din industria organica europeana, potrivit declaratiei consultantului pentru Monitorul Organic European, Amarjit Sahota.

Formarea pietei presupune schimbarea unor stiluri de viata si mentalitati, eforturi in directia educarii si informarii la o scara larga.

Incurajez initiativele agricultorilor in infiintarea de culturi bio, dar recomand in acelasi timp investitii in linii de procesare a produselor.

 

darmon